Japonya Profesyonel Futbol Ligi'nin (J.League) 100 yıllık bir vizyonu/hedefi var. Bu vizyon/hedef, toplum temelli spor kulüplerine dayanan yeni bir spor kültürünü besleyerek Japonya için daha zengin bir spor ortamı inşa etmek.
Bu açıklamaya paralel olarak 100 yıllık Plan'ın bir diğer hedefi de Japon halkını ve Japon toplumunu futbola ve spora çekmektir.
J.Ligi 100 Yıllık Plan kulüp statüsü, (Jリーグ百年構想クラブ), J.Lig'e girmek isteyen lig dışı kulüplerin J.Lig 100 Yıllık Plan statüsü kazanması gereken bir statüdür. Hak kazanmak için yerine getirilmesi gereken çeşitli gereksinimler vardır. İlk aşama, Japonya Futbol Ligi'nde (JFL), bölgesel veya il düzeyinde oynayan kulübe ek olarak, kulüp organizasyonu, memleket uyumu ve gençlerin eğitimi ile ilgilidir. Devam etmek ve J3 Ligi'e yükselmek için, kulübün JFL'de ilk dörtte bitirmenin yanı sıra katılım, stadyum ve gelir gereksinimlerini karşılaması gerekiyor. Bu sistemden önce kulüpler, 2014'ten beri yürürlükte olan J.Ligi 100 Yıllık Planına benzer bir prosedür olan 'ortak üye' olarak J.Lig seviyesine yükselebiliyor.
1993'te ilk J Ligi'ne sadece 10 takım katıldı ve sonunda Verdy Kawasaki (şimdiki Tokyo Verdy) şampiyon oldu.
İlk J Ligi açıldığında, Kazuyoshi Miura, Ramos Ruy, Nobuhiro Takeda gibi bazı Japon oyuncuların yanı sıra Zico, Pierre Littbarski ve benzeri gibi bazı dünya çapındaki futbol yıldızları da J.Ligi'ne katıldı. İlk J.Ligi çok büyük bir popülerite kazanmıştı.
İlk J League'in açılmasının üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen 2018 sezonu o sezona göre daha az coşkulu geçse de bugünün J Ligi'ne katılan 54 futbol kulübü var, bunların arasında J1 Lig'de 18, ligde 22 takım bulunuyor. J2 Ligi ve J3 Ligi'nde 14 ve Lig, Tayland ve Vietnam gibi bazı Asya ülkeleriyle daha iyi işbirliği yapıyor ve ligin genel seviyesini iyileştirmeyi hedefliyor.
"J League'in 100 Yıllık Planı" sadece o zamanın popülaritesine odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda Japonya'da kök salmış futbol kültürünü, yani yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak tüm insanların eğlenebilmesini amaçlıyor ve bu plan henüz yolda. Küresel ölçekte, Japonya'nın futbol tarihi hala kısa ve seviyesi çok yüksek değil, ancak J League'in gelecekte nasıl genişleyip gelişeceği dört gözle beklemeye değer.
2014 yılında J3 League'in kurulmasından kısa bir süre sonra, lig J3 kulüplerini J1 ve J2'nin "tam üyeleri" yerine "ortak üyeler" olarak belirledi. Gelecekteki katılımcılar için ortak üyelik sistemi ile karıştırılmaması için, ikinci statünün adının "100 Yıllık Plan" statüsüne değiştirilmesine karar verildi. J.League daha sonra J3 kulüpleri için ortak üyelik isimlendirmesini kaldırdı, ancak gelecekteki üyeler için yeni isim kaldı.
Katılım kriterleri
100 Yıllık Plan statüsü için kriterler büyük ölçüde geçmişin ortak üyeliğine benzer, ancak J2'ye kıyasla J3 katılımı için daha az katı düzenlemeler nedeniyle genellikle daha rahattırlar. Aşağıda 2014 sezonu için kriterler bulunmaktadır.
Kulüp organizasyonu
• Yalnızca futbola adanmış bir kamu kuruluşu veya NPO olarak organize edilmeli ve bu statüde bir yıldan az olmamak üzere mevcut olmalıdır.
• Hisselerin veya hisse senetlerinin çoğunluğu Japonlara ait olmalıdır.
• Biri yönetici pozisyonunda olmak üzere en az dört idari çalışan istihdam etmelidir.
• Japon yasalarına göre uygun bordro sistemine sahip olmalı.
• Uygun finansal yönetime sahip olmalı ve yıllık vergi denetimi yapmalıdır.
• Kulüp adı, logosu ve ilgili tüm ticari markalar için fikri haklara sahip olmalıdır.
Memleket ve stadyum/eğitim tesisi
• İlgili Prefektörlük tarafından onaylanmalıdır (Prefektörlük, Japonya'da "eyalet"in özel bir adıdır) Futbol Federasyonu
• Memleket hükümeti tarafından yazılı olarak onaylanmalıdır
• Ev stadyumu önerilen memlekette bulunmalıdır
• Önerilen memleket içindeki eğitim tesislerini güvence altına almalı
Diğerleri
• Şu anda JFL, Regional League veya Prefektörlük Ligi'de oynamalı
• J.Lig'e nihai kabulü hedeflemelidir
• Bir yıldan az olmamak üzere çalışan bir futbol okulu/gençlik sistemine sahip olmalı
J3'e yükselmek için kriterler
• 100 Yıllık Plan statüsü tek başına J3'e yükselmek için sadece bir ön koşuldur ve kulüp terfi için gerekli J3 lisansını almak için ek gerekliliklere uymalıdır.
• 100 Yıllık Plan statüsüne sahip olmalıdır
• J3 standartlarına uygun (kapasite 5.000 veya üzeri) ve lig sınavını geçen bir stadyuma sahip olmalıdır.
• Lig tarafından bir J3 lisans sınavını geçmelidir
• JFL'nin ilk dördünde ve diğer 100 Yıllık Plan sahipleri arasında 1. veya 2. sırada bitirmeli
• 3.000 seyirciye ulaşmak için gösterilen önemli çabayla, ortalama 2.000 seyirciden az olmayan ev oyunlarına katılım olmalıdır.
• Yıllık geliri en az ¥ 150 milyon olmalı ve aşırı borcu olmamalıdır
Renkler
Yeşil – J.League'e yükseldi
Altın – mevcut üyeler
Gri – üyelik reddedildi
Beyaz – başvuru bekleniyor
Sonuç:
Sonuç olarak JFA ve J.Ligi, toplum temelli spor kulüplerine dayanan yeni bir spor kültürünü besleyerek Japonya için daha zengin bir spor ortamı inşa etmek için çalışıyor. Bence bu gibi durumları iyileştirme konusunda oldukça başarılılar.
Yorumlar
Yorum Gönder