Önceki yazımda Kashiwa Reysol tarihini anlatmıştım, Bu sefer sizlere FC Ryukyu tarihini anlatacağım. Şahsen, en sevdiğim Japon takımı FC Ryukyu olduğundan bu yazıyı severek yazdım.
Asıl konumuz FC Ryukyu olmasına rağmen ilk önce Ryukyu takımadalarının tarihi anlatmak, kulüp tarihini anlamaya çok yardımcı olacaktır.
RYUKYU
Ryukyu adaları, Japonya'nın Kyushu adasından Tayvan'a kadar uzanan zincir takımadalarıdır. Kyushu'dan Tayvan'a uzanan adalar sırasıyla: Ōsumi adaları (içinde birçok adaya bölünür), Tokara, Amami, Okinawa, Sakishima (ayrıca Miyako ve Yaeyama Adaları'na bölünmüştür) ve Yonaguni adalarıdır. Ryukyu adalarının birçoğu Okinawa Prefektörlüğü'ne (Prefektörlük, eyalet/il'in Japonya'daki adı) bağlıdır. Fakat sadece Osumi adaları Kagoshima Prefektörlüğü'ne bağlıdır.
1429 yılından önce kısaca, Çinliler ve Japonların devamlı işgal ettiği adalardı. Tayvan'ı da Çin olarak sayarsak; Ryukyu, Çin ve Japonya arasında kritik bir lokasyondadır. Fakat 1429'dan sonra RYUKYU KINGDOM (Ryukyu Krallığı) 「琉球國 (Japonca: Ryūkyū Koku / Okinawaca: Rūchū Kuku)」kuruldu. Bu Ryukyu Krallığı, yarı-bağımsızdı. Çin ve Japonya'nın vasalı (modern tabirle kukla devlet) olan bir krallıktı. 1879 yılında da Japon himayesine girdi. Japonların 2. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından 1951 yılında "Ryukyu Devleti Merkezi Hükumeti" kurularak ABD'ye bağlı yarı-bağımsız bir yönetim oluştu. Ryukyu'nun idari hakları 1972'de "1971 Okinawa'yı Geri Alma Anlaşması"na uyarınca Japonya'ya iade edildi. Günümüzde Okinawa Adası'nda bir tane ABD üssü bulunmakta.
Ek olarak, birazdan yazacaklarımla bağlantılı olarak, Ryukyulular (Ryukyuans), Japonlar gibi Asya kökenli değil, Pasifik yerilsi olarak da adlandırılan yerlilerdir.
Ryukyu Krallığı'nın statüleri:
Ryukyu Krallığı Bayrağı:
RYUKYULULAR / RYUKYUANLAR (RYUKYUANS)
Japonların aksine daha esmerlerdir. Ryukyuluların kökenleri tartışmalı olsa da; en yaygın teori, klasik Tayvanlıların Çinli olduğunu düşünürsek, "Tayvan yerlileri" ile büyük bir bağlantıları olduğu, ya da en yakın akrabalıkları Tayvan yerlileri olduğudur. Son araştırmalar, Ryukyuanların Yamato halkıyla (anakara Japonları) önemli ölçüde ilişkili olduğunu, ancak yerel Jōmon dönemi atalarını koruduklarını ve bu da onları güney Japonya'nın yerli nüfusunun doğrudan torunları haline getirdiğini gösteriyor. Japon yetkililer/araştırmacılar/akademisyenler veya Japon milliyetçileri onları sadece Yamato halkına benzeyen Japon halkının bir alt grubu olarak gördüğünden, Ryukyulular Japonya'da tanınan bir azınlık grubu değildir. Resmi olarak tanınmamasına rağmen, Ryukyulular Japonya'daki en büyük etnik-dilsel azınlık grubunu oluşturuyor ve yalnızca Okinawa Prefektörlüğünde nüfusları 1.4 milyon. 800.000 kadar etnik Ryukyuan ve onların soyundan gelenler, Japonya'nın başka yerlerinde ve dünya çapında dağılmış durumda; en yaygın olarak Hawaii'de, Brezilya'da ve daha az ölçüde, büyük bir Japon diasporasının da bulunduğu diğer bölgelerde. Japonlar'ın yoğunlukta olduğu ülkelerin çoğunda, Ryukyuan ve Japon diasporası farklı değildir, bu nedenle Ryukyu diasporası için güvenilir istatistikler yoktur. Ryukyu yerel dili Okinawaca'dır ve Japonca'nın bir aksanı olarak kabul edilse de, Ryukyuluların kökenlerinin bilinmezliği ve gramer yapısının Japonca'ya pek benzememesi doğrultusunda Japon dil ailesi ve Ural-Altay dil ailesi mensubu olmadığı da sıkça öne sürülüyor. Bu kısa tarih bilgisinden sonra, siz de anlarsınız ki bu tarihi durum Ryukyulular için bir hayat meselesi.
FC Ryukyu, tüm Ryukyu tarafından sevilmesinin sebebi de takımın Japonya genelinde kendilerinin en büyük temsilcisi olduğu fikridir.
Bazı Ryukyulu veya Ryukyu kökenlilerin desteklediği "Ryukyu Independence" (Ryukyu bağımsızlığı) 「 琉球独立」:
Ryukyu Adaları'nın en kalabalık ve en büyük şehri Naha, 「那覇市」Antalya'ya ve Kıbrıs'a benzediğini düşünüyorum. Sebebi ise, Japonya'nın ve dünyanın en önemli turistik bölgelerinden birisi olması:
FC RYUKYU TARİHİ
Takımın rengi, kırmızının tonu olan "Bengara"dır. İngilizce'de "kırmızı hardal" da denir. Bordoya çok benzer.
Bengara , Hindistan ve Bangladeş'te bir bölge olan "Bengal" kelimesinden türemiştir. Bu ismin renge verilme sebebi pigmentin geleneksel olarak Bengal'den Japonya'ya ithal edilmiş olmasıdır. Okinawa, bölgedeki en sembolik tarihi yapılardan biri olan Shuri Kalesi'nin ana rengidir.
Armalarında bir çift Shisa (Gardiyan Aslanlar olarak tabir edilen aslan-köpek kırması olan Shisa'lar, Ryukyu'nun en ikonik figürü) ve eski Ryukyu Krallığı krallarının tacı bulunur.
Kulüp 2003 yılında kuruldu. Kulübe ilk katılan oyuncuların çoğu, Kariyushi otel zincirine bağlı olan Okinawa Kariyushi FC yönetiminin aralarındaki bir anlaşmazlık çıkması sonucu kulüpten ayrılmış futbolculardı.
Kulübün ilk sezonu olan 2003 sezonunda, Okinawa Prefektörlüğü Klasman 3 Kuzey liginde şampiyon oldu. Bir sonraki sezon Division 1'e geçmelerine izin verildi ve yine şampiyon oldular. 2005 sezonunda Kyūshū Bölgesel Ligi'ni 2. bitirdikten sonra, Bölgesel Lig play-off'unu kazandı ve JFL'de (Japan Football League, Japonya'nın en alt profesyonel ligi olan J3'ün altındaki ligdir ve ülkenin en üst düzey amatör ligidir) oynama hakkı kazandı. Bununla beraber ulusal bir ligde oynayan ilk Okinawalı futbol takımı oldular. Ocak 2008'de J. League Associate Üyeliği için başvurmuşlar, ancak başvuruları 19 Şubat 2008'de yapılan J. League yönetim kurulu toplantısında reddedilmiştir. J. Ligi 100 yıllık plan hakkındaki yazım, daha fazla bilgi için tıklayın. En sonunda 2013 yılında yapılan başvuru kabul edilerek FC Ryukyu J3'e yükseldi. 2018 yılında ise takım J3'de şampiyon olup J2'ye yükseldi.
Bu sezon (2021) iyi bir form yakalayan Ryukyu, her an J1 ligine çıkıp tarih yazabilir. Arkasında büyük bir destek kitlesi var ve bu cidden inanılmaz. Bağımsızlığını SİLAHSIZ BİR ŞEKİLDE arayan Ryukyuluların en büyük temsilcisi olan FC Ryukyu'ya sevgiler 💛❤
Yorumlar
Yorum Gönder